Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΟΣ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ


Η στιγμή που οι σκληροπυρηνικοί περιπατητές περίμεναν...επιτέλους έφτασε!
Το πεζοπορικό τμήμα του Δρομέα Θράκης κλείνει την φετινή του αυλαία με μια πραγματικά προκλητική ανάβαση...αυτή του όρους Σάος της Σαμοθράκης με μέγιστο υψόμετρο 1.611 μέτρα.
Η ανάβαση στο Φεγγάρι ή Σάος, είναι για πολλούς στόχος ζωής ενώ για άλλους ακόμη μια πρόκληση στην ζωή τους. Οι βόρειες πλαγιές του βουνού καλύπτονται από δάση δρυός, οι ρεματιές είναι κατάφυτες από πλατάνια και σκλήθρα ενώ οι κορυφές του είναι γυμνές και απόκρημνες. Η επίπονη ανάβαση του βουνού θα επιχειρηθεί από τον οικισμό Θέρμα στα βόρεια του νησιού, έχει μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα με ανηφορική, απότομη σε ορισμένα σημεία κλίση και διαρκεί περίπου έξι ώρες και η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στις ώρα 6πμ το πρωί του Σαββάτου.

Πρωτοβουλία ΤΕΕ για την Αγία Σοφία – Επιστολή σε διεθνείς φορείς και ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής


Το μείζον ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας, ως Μουσείου και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενημερώνοντας διεθνείς φορείς των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, στους οποίους συμμετέχει, ζητώντας και τη δική τους υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης της UNESCO, ζήτησε σήμερα από τις διοικήσεις διεθνών φορέων – οργανισμών των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου να συνυπογράψουν κείμενο για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διατήρηση του καθεστώτος Μουσείου.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση, την προηγούμενη εβδομάδα, των διεθνών οργανισμών αυτών, για τις εξελίξεις και το σχετικό ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ που έχει ως εξής:

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε Ισλαμικό Τέμενος.

Νέα πιο στοχευμένα μέτρα ζητά με επιστολή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

Κομοτηνή, 13/7/2020
Αριθμός Πρωτοκόλλου:21

Προς:
Κον Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά από τον δεκαετή αγώνα που δώσαμε για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2010 με την καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους στις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών, αισθανόμαστε ικανοποίηση και δικαίωση για την αποδοχή των προτάσεών μας.
Η κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου Σας και η προτεινόμενη διάταξη για τις υφιστάμενες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους μέχρι και την 31-12-2015, τη δεδομένη χρονική στιγμή, επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Περαιτέρω, όμως, τα Επιμελητήρια της Α.Μ.Θ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα της καταβολής των οφειλόμενων ποσών που έχουν προκύψει μετά την 1-1-2016 μέχρι σήμερα και περαιτέρω την αντικατάσταση της καταργούμενης επιδότησης με παρόμοιο ή ισοδύναμο αναπτυξιακό μέτρο, όπως, ήδη, έχουμε προτείνει επανειλημμένα στα αρμόδια υπουργεία.

Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά


 Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου στην Κομοτηνή και το πρόγραμμά της έχει ως ακολούθως :   

12:00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, στην έδρα της Περιφέρειας  ΑΜ-Θ 
12:30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, στο δημαρχείο
13:00: Συνάντηση με φορείς (Ξενοδοχείο «Chris & Eve Mansion»).

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στις πληγείσες από χαλάζι περιοχές των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε τις πληγείσες από έντονη χαλαζόπτωση αγροτικές περιοχές σε οικισμούς των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, μαζί με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Αρριανών και δημοτικό σύμβουλο Οσκάν Γιουσούφ. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν περίπου 7.000 στρέμματα με καλλιέργειες, καπνού, βάμβακος, ηλίανθου και σιτηρών σε περιοχές όπως Άμφια, Φιλύρα, Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό, Μύστακας, Πρωτάτο.

Αίσια έκβαση της επιχείρησης πυρόσβεσης στον οικισμό των παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – ΣαπώνΣε δασική έκταση, βόρεια των ορίων του οικισμού παλιννοστούντων Ποντίων στην περιοχή των Σαπών, εκδηλώθηκε το απόγευμα της  9ης Ιουλίου 2020 εκτεταμένη πυρκαγιά με εκτιμώμενη καταστροφή σημαντικής σημασίας.
Από την πρώτη στιγμή, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, που κατέφθαναν από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν σε ετοιμότητα, καθώς στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συνέβαλαν κι οι εναέριες δυνάμεις  με Canadair CL- 215. Επιτόπια συνέδραμαν ακόμη η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός κι άλλοι φορείς σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες.

Άνοιξαν οι αιτήσεις για Επαγγελματικές Σχολές με 32 ειδικότητες υψηλής ζήτησης Διετής εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ


Ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 17:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2020-21, σε 32 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους έως και τις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟ 12%»


«Από το 2010 και για μία ολόκληρη δεκαετία η Ελληνική Πολιτεία αθετώντας την κείμενη νομοθεσία, δεν κατέβαλε στις επιχειρήσεις της Θράκης το 12% επιδότησης ημερομισθίου των εργαζομένων, το οποίο όμως ισολογίσθηκε και φορολογήθηκε, στερώντας τες μέσα στην οικονομική κρίση κάθε ίχνος ρευστότητας.
Αυτό είχε ως συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και άλλες να μετακομίσουν στα Βαλκάνια εκτινάσσοντας την ανεργία και ενισχύοντας τη μετανάστευση από την περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στο σημείο της πυρκαγιάς στις Σάπες


Να αποκατασταθεί η καμένη δασική έκταση. Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργαΣτο σημείο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στον οικισμό παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, βρέθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο και τον πρόεδρο ΚΕΜΑΣ Ηλία Εμιρζά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ Κ.ΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ          Τώρα που οι δραματικές ανατροπές στην καθημερινότητα  μας από την ξαφνική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε περιοχή των Σαπών αντιμετωπίσθηκαν με θαυμαστή ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και συνεργασία επιθυμώ να εκφράσω δημόσια, σε όλους όσους συμμετείχαν στην καταπολέμηση της, την ευγνωμοσύνη μου για την θυσιαστική τους προσφορά.
          Η κοινωνία των Σαπών τους ευχαριστεί και θα μνημονεύει στο μέλλον το έργο τους.